Tags

, ,

Marina Abramović & Performance art (n.1946) artist iugoslav, şi-a început cariera în anii ‘70. Munca ei explorează relația dintre interpret și public, limitele corpului, precum și posibilitățile minții. Activă de peste trei decenii, ea a fost descrisă ca “bunica performance art”.

Abramovic

Abramovic

Seducătoare, fără teama, scandaloasă, Marina Abramovic reprezintă redefinirea a ceea ce este artă. Folosindu-şi corpul ca un vehicul, împingându-se dincolo de limitele fizice și psihice creează spectacole pline de contradicţii, șoc. Prin ea și cu ea traversăm limite, extindem un tip de conştiinţă, iar arta așa cum o știm renaște. Ea este de asemenea un icon, un paratrăsnet pentru controverse, și un mit.

Abramovic06

Performance-ul  devine viaţă – iar viața devine artă. Pentru Marina, limitele sunt destul de fluide – o realitate artificială vie ca film  şi pătrunde înapoi în timp pentru a fi explorate.

Abramovic07

Suferinţa este întotdeauna bună. Niciun fel de operă de artă măreaţă nu a fost creată dintr-un sentiment de fericire. A suferi e bine. Mereu am spus că un artist mai bun va rezulta dintr-un copil tulburat. N-aș vrea să schimb nimic.

Abramovic03

Vreau ca oamenii să se schimbe cu adevărat, nu doar să vorbească despre asta

Abramovic04

Pentru ea, lucrurile sunt simple: nu poţi face nimic fără să regândeşti modul de a vedea lucrurile, dincolo de clişeele de percepţie.

Cum poţi deveni mai bun? Poţi începe prin a reînvăţa să bei apă. Vreau doar să înveţi să bei apă în mod conștient. Să începem cu asta. O simplă ritualizare a vieții de zi cu zi. Ține apa cu ambele mâini. Închide ochii. Uită de toată lumea din jur. Apoi concentrează-te pe intenție: vei bea apă. Urmează să îți pui buzele, încet, pe marginea paharului. Să nu bei, doar să simți răceala lui. O singură înghițitură mică de apă. Înghite încet și simte cum aceasta îți hrănește fiecare atom din corp și cât de importantă este. Este viață. Fără apă nu poți trăi. Pune paharul jos. Ţine-ți ochii închiși. Dacă vei bea astfel timp de 10 minute, această apă nu mai este apă. Este forța vieții care te hrănește. Este simplu.

Abramovic01

Reprezentația are puterea de a transforma. Este vorba despre energie. Iar energia este intangibilă. Nu o poți agăța pe pereți precum tablourile.

Abramovic08

Conceptualizare

Performance – reprezentaţie. Formă artistică în care sunt combinate elemente ale teatrului, muzicii şi artelor vizuale. Asemănătoare happening-ului, uneori cele două sunt confundate. Performance-ul e pregătit mai minuţios şi nu implică decât rareori participarea publicului. Tradiţia performance-ului se află în futurism, dadaism, suprarealism. Spre sfârşitul anilor ’70 performance-ul beneficiază de recunoaştere ca şi categorie  a artei; se consemnează intrarea sa în Oxford Dictionary ca performance art. Se întretaie adesea cu body art.

Resursa

Dan Grigorescu, Dicţionarul avangardei, 2005, ediţia a 2-a

https://www.facebook.com/pages/Marina-Abramovic/300806525911

https://www.youtube.com/watch?v=2GD5PBK_Bto

https://www.youtube.com/watch?v=tyBTrVNxvfk

https://www.youtube.com/watch?v=TRSvNVL0P-4

https://www.youtube.com/watch?v=O6dF8Gjm-X8

http://www.imdb.com/title/tt2073029/